Butlletí juliol 2012
L’estiu també és
temps de voluntariat
Butlletí num. 10
Casa de Cultura, dimarts 17-19.30 h i divendres 11-13 h, 93 565 70 00
ELS PROJECTES DE VOLUNTARIAT DE LES ENTITATS

Us presentem dues entitats de Sant Cugat perquè conegueu els projectes de voluntariat que duen a terme:
 

AVAN

L'Associació Vallès Amics de la Neurologia (AVAN) és una entitat sense ànim de lucre que vetlla per millorar la qualitat de vida tant de les persones afectades per malalties neurològiques (Alzheimer, Parkinson, Ictus, Esclerosi, etc.) com dels seus familiars i persones properes, oferint suport social, terapèutic i de lleure, i establint un compromís d’atenció, proximitat i continuïtat.

El programa de voluntariat de l’AVAN està adreçat a aquelles persones que disposin de temps i vulguin dedicar-lo a ajudar a altres que ho necessiten de manera desinteressada i solidària. Si voleu formar part de la família AVAN, gaudireu realitzant activitats diverses, atractives i divertides. Al mateix temps que realitzeu la tasca voluntària també formareu part del projecte de l’entitat.

Podeu col·laborar en els següents programes: Hores Solidàries (diferents tasques com l’acompanyament a la persona al domicili o a d'altres activitats de la seva vida diària), Casal Obert, Sortides de cap de setmana per a joves, Avan esport o en activitats extraordinàries i taules informatives.

Per posar-vos en contacte amb l’AVAN Sant Cugat entreu aquí.

Associació Vallès Amics de la Neurologia (AVAN)
 

LLAR D’AVIS DE LA PARRÒQUIA

La Llar d’Avis de la Parròquia és un espai pensat per pal·liar la solitud afectiva de moltes persones grans a través de compartir activitats i aficions amb altres persones. L’objectiu principal de l’entitat és el de facilitar un ambient confortable i proporcionar els mitjans per a poder desenvolupar una activitat ocupacional.

Els serveis més destacats que ofereixen són l’assessoria legal, les visites a persones malaltes i la perruqueria. A més, també realitzen activitats lúdiques com ara tallers, excursions, activitats esportives o celebracions de festes populars i culturals.

Si voleu fer voluntariat a la Llar d’Avis podreu participar en els següents projectes:
classes d’informàtica, organització de sortides i excursions, realització del butlletí de l’entitat, manteniment del web o gestió de l’arxiu fotogràfic i de la biblioteca.

Si us voleu més informació de la Llar d’Avis de la Parròquia podeu entrar aquí.

CREIX EL NOMBRE DE PERSONES VOLUNTÀRIES DURANT LA CRISI ECONÒMICA

La crisi econòmica està fent aflorar la solidaritat entre la ciutadania. En el que portem d’any, la Plataforma del Voluntariado de España ha detectat un increment d’un 20% en el nombre de persones que s’interessen en col·laborar amb una organització social. Moltes d’aquestes persones es troben a l’atur o són majors de 65 anys.

Les ONG d’acció social són les que més han vist créixer el nombre de persones voluntàries, entre les que sorgeix un nou perfil, la de la persona en atur que disposa de més temps i decideix dedicar-ne una part a tasques socials; també les persones de més de 65 anys i jubilades.

Des de la Plataforma també s’ha pogut advertir que quan la decisió de fer voluntariat no surt d’una autèntica convicció de compromís, les persones no arriben a consolidar-se dins l’entitat on col·laboren i la seva permanència acostuma a ser curta.

D’altra banda, en aquests moments el voluntariat és imprescindible per a les organitzacions socials que han de treballar amb col·lectius en risc d’exclusió i que s’hi troben més exposats que mai.

Per més informació podeu consultar el web de la Plataforma del Voluntariado.
 

EL PES DEL VOLUNTARIAT A L’HORA DE TROBAR FEINA

Cada cop es fan més evidents els progressos pel que fa al reconeixement de la tasca voluntària a l’hora d’optar a un lloc de treball i no només en les places vacants a entitats relacionades amb el Tercer Sector.

A dia d’avui sembla que ja ningú discuteix que el voluntariat és una via d’aprenentatge informal que ajuda a obtenir noves habilitats i competències més enllà de les que s’adquireixen als diferents centres educatius o al món laboral. Tanmateix, aquesta qualitat del voluntariat sembla que encara no està completament reconeguda al món laboral i en molts casos això es deu a la poca visibilitat i reconeixement que se li dóna.

Sense esperar cap mena de retribució econòmica, els voluntaris obtenen altres tipus de recompenses vinculades en molts casos a la satisfacció personal de saber que estàs ajudant a aquells qui ho necessiten. En alguns casos les "recompenses" del voluntariat agafen la forma d’experiència i assoliment de noves capacitats. Habilitats organitzatives, responsabilitat, comunicació, treball en equip, gestió de conflictes... aquestes només són algunes de les capacitats que es poden treballar sent voluntari i que tenen una aplicació directa al món laboral. [...] Llegeix l’article complet

Xarxanet
 

 
Us informem de les següents sessions de formació:
Curs d’Iniciació al Voluntariat

Dates: 8, 10, 15 i 17 d’octubre
Horari: de 17.30h. a 20.30h.
Lloc: Casal de Joves de TorreBlanca
Preu: 10 euros
Inscripcions: Oficina de Voluntariat Social
Organitza: Escola de l’Esplai i Ajuntament de Sant Cugat

El curs vol iniciar a la persona en el paper del voluntariat dins de la societat, els drets i els deures i totes aquelles qüestions que se’ns poden plantejar en l’acció de servei als altres.
Curs necessari per a persones que volen introduir-se en el món del voluntariat o per aquelles que ja hi són però encara no han fet la formació.

Recordeu que podeu consultar la formació en línia a través de l’espai Aula Virtual del Pla de Formació del Voluntariat de Catalunya.

Pla de Formació del Voluntariat de Catalunya

Curs per a persones cuidadores no professionals

Dates: els dilluns, de l’1 d’octubre al 17 de desembre
Horari: de 10h. a 12h.
Lloc: Residència Sant Cugat (C. Santa Rosa s/n)
Inscripcions: Casa Mònaco i Associació Familiars de Malalts d’Alzheimer
Organitza: Taula per a persones amb malalties neurològiques i càncer - Ajuntament de Sant Cugat.

Curs per a persones cuidadores no professionals que tenen cura de persones amb malalties neurològiques o càncer.

CURS D’ESTIU 2012 UNIVERSITAT INTERNACIONAL DE LA PAU

Amèrica Llatina: vells conflictes, noves sortides

XXVII edició del Curs d'Estiu de la Universitat Internacional de la Pau que té com a objectiu presentar la situació política, econòmica i social d'alguns països del centre i el sud d'Amèrica i aquelles violències que afecten a la població.

Dates: del 19 al 25 de juliol
Lloc: Centre Borja
Org: Universitat Internacional de la Pau
Inscripcions: www.universitatdelapau.org

Dijous 19 de juliol, 19:30h

Conferència inaugural: Amèrica Llatina, una mirada polièdrica. Balanç i escenaris de futur

A càrrec de Rafael Grasa, president de l’ICIP

Divendres 20 de juliol

Eix temàtic: Nova ciutadania, nova política?

Dissabte 21 de juliol

Eix temàtic: Ecologia i Recursos naturals

Diumenge 22 de juliol

Eix temàtic: Diversitats: gèneres i ètnies

Dilluns 23 de juliol

Eix temàtic: Economia i treball

Dimarts 24 de juliol

Eix temàtic: Militarisme i violència organitzada

Dimecres 25 de juliol

Eix temàtic: Lluita contra la impunitat

Si us voleu descarregar el programa complert entreu aquí

Casa de Cultura
Dimarts de 17 a 19.30 h.
i divendres d’11 a 13 h.
93 565 70 00
voluntariat@santcugat.cat
www.santcugat.cat/voluntariat
Facebook
Oficina Voluntariat
Social Sant Cugat.
Twitter
Oficina Voluntariat
Social Sant Cugat.
Si vols modificar les teves dades de subscripció al butlletí o donar-te de baixa clica aquí.